SERVISIRAMO DIZNE ZA SVE TIPOVE DIZEL MOTORA - COMMON RAIL (BOSCH, DELPHI, DENSO, SIEMENS), INJEKTOR PUMPA – DIZNE, DVOSTEPENE DIZNE

          

 

  (+381) 062/5 777 09                         BULEVAR OSLOBOĐENJA 132/134   

 

Banjica-Beograd

 

Tehničke karakteristike motora

Glavni zadatak motora je pretvaranje hemijske energije iz goriva u koristan mehanički rad. To se postiže sagorevanjem goriva u cilindrima motora. Da bi proces sagorevanja bio uspešan potrebno je primeniti kvalitetnu smesu goriva i vazduha.

 

 

Kod benzinskih motora sa ubrizgavanjem, brizgaljka (injektor ili dizna) ima važnu ulogu u pripremi smese. Zadatak brizgaljke je fino raspršivanje goriva u tačno određenom smeru i trenutku. Ukoliko je brizgaljka oštećena ili prljava dovod goriva će biti otežan ili će deo ubrizganog goriva ostati nesagoren odnosno neiskorišćen. Ta pojava manifestuje se kroz povećanu potrošnju goriva, nemiran rad motora, gubitak snage, otežano paljenje, loš sastav izduvnih gasova...

Osim navedenih simptoma dolazi i do povećanog trošenja delova klipnog mehanizma zbog pojačanog ispiranja uljnog sloja gorivom, otežanog rada lambda sonde, začepljenja katalizatora... Tokom rada dizne su izložene jakim temperaturnim oscilacijama, nečistoćama iz goriva, prodoru ulja u usisnu granu... Zbog svega navedenog u unutrašnjosti brizgaljke stvara se talog. Ta pojava može na više načina uticati na pravilan rad injektora. Jedan od njih je smanjenje protoka odnosno smanjenje ubrizgane količine goriva. Prilikom ispitivanja može se uočiti da su stepeni punjenja različiti što znači da cilindri dobijaju različit kvalitet smese. Talog može prouzrokovati promenu smera mlaza ili lošu raspršenost goriva unutar mlaza. I jedno i drugo uticaće na povećanu potrošnju, nemiran rad i sve druge, već pomenute simptome. Talog takođe može prouzrokovati propusnost injektora.

Brizgaljke su u motoru pod stalnim pritiskom i ne smeju propustati ni malo goriva. Tek kada impuls (elektro-magnetna brizgaljka) otvori iglu gorivo se ubrizgava. Ukoliko talog spreči pravilan hod igle može doči do curenja injektora. Zbog skupog tehnološkog procesa proizvodnje nove brizgaljke su izuzetno skupe. Umesto kupovine novih, moguće je izvršiti čišćenje starih injektora. Čišćenje naravno ima smisla samo ukoliko brizgaljke nisu mehanički oštećene.

Hemijsko čišćenje sprovodi se dodavanjem različitih aditiva gorivu koji hemijskim reakcijama rastvaraju nepoželjan talog sa brizgaljke. Prednost hemijskog čišćenja je jednostavnost i relativno niska cena. Nažalost ovakvim čišćenjem ne postižu se najbolji rezultati. Čišćenje se odvija samo na delovima koji su u dodiru s gorivom i to u smeru protoka goriva, pa je moguće da delimično razgrađen talog iz razvodne grane dodatno začepi brizgaljku. Osim navedenog, aditivi agresivno djeluju i na druge motorne dijelove s kojima dolaze u dodir.

Druga mogućnost je ultrazvučno čišćenje brizgaljki. Brizgaljke se demontiraju iz motora i na posebnom uređaju vrši se provera propusnosti, protoka i kvaliteta mlaza goriva. Brizgaljke se zatim potapaju u posebnu tečnost za čišćenje i izlažu ultrazvuku. Smer prolaza tečnosti suprotan je od uobičajenog smera goriva, a odvojene nečistoće talože se u izdvojenom delu posude. Nakon izlaganja ultrazvuku rade se nova merenja i upoređuju sa početnim stanjem. Postupak se po potrebi može ponoviti 2 ili 3 puta. Prednosti čišćenja ultrazvukom su brojne; brizgaljke su očišćene po svim površinama, a nečistoće ostaju izvan motora; ugrađuju se novi filter, kapice, gumice, omogućen je uvid u delovanje čišćenja, može se utvrditi da li je neka od brizgaljki mehanički oštećena.Osim samog čišćenja, ovakvim pregledom tehničar dobija uvid u rad brizgaljki, što će mu u velikoj meri pomoći u postavljanju ispravne dijagnoze i uspešnoj popravci vozila.